Mac logo
 w 3, tags: snabbare - images.unsplash.com

AI-transkriptionsappen är nu 3X snabbare på Apple silikondrivna Macbook

december 23, 2023 av David

I början av december uppdaterades MacWhisper-appen med en betydande hastighetsökning för Macar med Apple-kisel. Enligt rapporter kan Mac-användare transkribera ljud till text upp till två eller tre gånger snabbare efter uppdateringen.

Denna prestandaförbättring är ett resultat av att utnyttja grafikprocessorn (GPU). GPU har varit känd för sin avgörande roll för att utveckla artificiell intelligens (AI), den underliggande tekniken för MacWhisper.

GPU är avgörande för AI på grund av dess parallella processorkraft. Den här funktionen är viktig eftersom AI:s arbetsbelastning, såsom djupträning av neurala nätverk och HPC-simuleringar, involverar att utföra flera beräkningar samtidigt.

En annan förändring som utvecklaren lade till i MacWhisper är förbättrat stöd för kortkommandon. Användare kan nu starta och pausa transkriberingen genom att helt enkelt trycka på mellanslagstangenten.

Stöd har även lagts till i segmentvyn för funktionerna Ångra och Gör om. Det gör det möjligt för användare att navigera mellan utvalda segment med tangentbordets piltangenter, upp och ner. Användare kan också kopiera flera segment av transkriptionen samtidigt genom att trycka på ⌘+C.

Tidigare i juni rullade apputvecklaren ut version 3.0 av appen. Versionen erbjöd flera förbättringar, till exempel ett nytt visningsläge. Det gör det möjligt för användare att läsa hela utskriften som en kontinuerlig ström av text.

Denna OpenAI-baserade transkriptionsapp är inte den enda appen som erbjuder transkriptionsfunktion för macOS. Andra appar tillgängliga för användare inkluderar Dictate App, CLOx, interviewScribe, Qwaz Audio och Inqscribe. Mac-användare kan också använda webbaserade transkriptorer för att utföra sina transkriptionsuppgifter.

Macbook anses allmänt vara en lämplig bärbar dator för att utföra transkriptionsuppgifter. Det beror på enhetens kraftfulla prestanda, särskilt efter övergången från Intel-processorer till Apple-kisel för några år sedan.

Den proprietära Retina-skärmen är en annan funktion som förbättrar transkriptionsprestandan hos en Macbook. Tack vare funktionen har Macbook skarpa bilder, vilket gör att användarna kan få mer exakta resultat.

Övergår till Apple silikon

Den första Apple-kiseldrivna Macbooken introducerades 2020, släpptes med system-on-a-chip-arkitekturen i M-serien istället för Intel-chips som föregångarna. Detta Apple-chip liknar särskilt A-seriens chips installerade i iPhones och iPads. Vid denna tidpunkt använder nya generationer av Macbook-datorer alla M-series-chips, vilket effektivt fasar ut användningen av Intel-chips.

Apples vd Tim Cook upprepade företagets mål att äga kärnteknologier och sa att teknikföretaget hade en "långsiktig strategi att äga och kontrollera den primära tekniken bakom de produkter vi tillverkar."

M-series-chips integrerar flera komponenter, nämligen core-processorenhet (CPU), GPU, unified memory architecture (RAM), Secure Enclave, SSD-styrenhet, Neural Engine, kodnings-/avkodningsmotorer, bildsignalprocessor och många fler.

Apple gjorde övergången till M-seriens chips för att tillgodose behovet av den mer kraftfulla Macbook-serien. Dessutom är de nya chipsen mer energieffektiva än Intels motsvarigheter. Det innebär att användare inte behöver ladda sina Macbooks lika ofta. På grund av detta har Macbooks batteritid förbättrats avsevärt.

Apples Apples anpassade chips erbjuder förbättrad säkerhet via sin Secure Enclave. Den har också bättre grafikfunktioner för appar och spel, med experter som säger att de fullständiga funktionerna inte har låsts upp ännu.

En sak som gör att iPhones sticker ut på smartphonemarknaden är den djupa integrationen mellan mjukvara och hårdvara. Likheten mellan M-seriens chips och de på iPhones gör att denna integration också finns i de nyare Macbook-datorerna.

Detta demonstreras av förbättrad prestanda efter MacWhispers nya uppdateringar. Andra appar, inte bara transkriptionsappar, kan utnyttja funktionerna som erbjuds av Apple silicon i sina nästa uppdateringar för ännu bättre prestanda.