Mac logo
Stock Photo, tags: apple macbook - images.unsplash.com

Apple brottas med prisutmaningar inför den kommande MacBook Air-lanseringen

december 27, 2023 av David

Med den efterlängtade lanseringen av M3 MacBook Air närmar sig, brottas Apple med prisalternativ som avsevärt kommer att påverka den övergripande prisstrategin för deras MacBook-produktsortiment.

Apples lansering av M3-chipset såg till att företagsfokuserade bärbara MacBook Pro-datorer introducerades, i motsats till lanseringen av M1 och M2 Apple Silicon-chipset, där rampljuset var på MacBook Air.

Med introduktionen av M3 fasades M2 MacBook Pro-modellerna ut, liknande avvecklingen av M1 MacBook Pro-modellerna vid ankomsten av M2-kretsuppsättningen. Men under lanseringen av M2 MacBook Air valde Apple att behålla 999 $ M1 MacBook Air istället för att avbryta den.

Istället prissatte den M2 MacBook Air från 1 199 £, behöll den två år gamla designen och avviker från den tidigare "under tusen dollar" prispunkten. Detta beslut gynnar troligen Apple med tanke på användningen av äldre komponenter och skalfördelar.

Prissättningsmöjligheter

När lanseringen av M3 MacBook Air närmar sig kommer nu två genomförbara alternativ i beaktande. Även om det verkar osannolikt för Apple att prissätta M3 MacBook Air till $999, verkar det också osannolikt att fortsätta med den fyra år gamla M1-modellen till samma pris.

Det mest troliga scenariot innebär att sänka M2 MacBook Air till $999 och placera M3 MacBook Air till ett pris på £1199.

Apple har redan sänkt priset på M2 MacBook Air till $1099. Det väcker frågan om Apple kan behålla M2 Air på 1 099 $ och introducera MacBook Air M3 till ett högre pris, som 1 299 $ för 13-tumsmodellen och 1 499 $ för 15-tumsmodellen. Detta kan potentiellt innebära att man behåller M2 15-tum till dess nuvarande pris på 1299 $.

Nu kostar M3 MacBook Pro 1 599 $. Om Apple följer sina prissteg på $200, inkluderar potentiella alternativ $1399, $1199 och den centrala prispunkten på $999.

Möjligheten finns att Apple antingen kan införliva en extra $100 per bärbar dator eller debutera M2 MacBook Air för $999, justera prissättningen därefter.

Jämförelse av M1, M2, M3

M1, som lanserades 2020, markerade Apples avgång från Intel-processorer. Den innehöll en imponerande 5-nanometers arkitektur med 16 miljarder transistorer. M1 introducerade en ny energieffektivitets- och prestandaera för MacBook Air- och MacBook Pro-modellerna.

Med utgångspunkt i framgången med M1 släppte Apple M2 i juni 2022. M2 fortsätter trenden med förbättrad prestanda och energieffektivitet med en mindre nodstorlek. Basen M2-chipset ger mer än tillräcklig datorkraft för den genomsnittliga konsumenten.

Apple tillkännagav M3-familjen under sitt "Scary Fast"-evenemang den 30 oktober. Trots liknande kärnstrukturer sticker M3 ut på grund av sin avancerade 3nm-arkitektur, med 25 miljarder transistorer, vilket är en förbättring på 50 procent jämfört med M1 och 15 procent jämfört med M2 .

Även om M3 erbjuder anmärkningsvärda förbättringar, kanske skillnaderna inte är märkbara för M2-användare. För de med M1-enheter, men särskilt de som är engagerade i krävande arbetsflöden, kan M3 erbjuda märkbara förbättringar i effektivitet och prestanda.

Samhället spekulerar i att M3 MacBook Air kommer att presenteras vid ett Apple-evenemang i mars. Tim Cook och hans team förväntas inte bara introducera de nya bärbara M3-datorerna utan också avslöja en rad nya iPads, med förväntningar på en iPad Pro med M3 Apple Silicon-chipset, en OLED-skärm och en ny iPad Air med utökad 12.9 -tumsskärm, utrustad med M2-chipset.