Mac logo
Apple Prepares Major Overhaul for macOS 15: Design Changes and Practical Tweaks, Concept art for illustrative purpose, tags: av och - Monok

Apple förbereder en stor översyn av macOS 15: designändringar och praktiska justeringar

maj 27, 2024 av David

Den efterlängtade Worldwide Developers Conference (WWDC) från Apple närmar sig med stormsteg och spännande uppdateringar om macOS 15 är på gång. Medan många ivrigt väntar på AI-framsteg, tyder de senaste rapporterna på att det också kommer att bli några praktiska designändringar i operativsystemet. Användare av stationära datorer och MacBook kan se fram emot dessa förbättringar som kommer att förbättra den totala upplevelsen.

Större översyn i macOS 15

Mac-användare kan förvänta sig en mer förfinad och strömlinjeformad upplevelse med macOS 15, eftersom Apple fokuserar på att leverera genomtänkta designändringar och praktiska förbättringar för att optimera användbarhet och funktionalitet.

Här är vad som kan vänta Mac-ägare med operativsystemets senaste uppgradering.

Ändringar i appen macOS Systeminställningar

Efter en betydande uppdatering med macOS Ventura, som förvandlade denna viktiga macOS-app med en mer distinkt iOS-liknande design, tittar Apple nu på att göra några ytterligare justeringar. Enligt AppleInsider kommer appen Systeminställningar att genomgå en betydande översyn i macOS 15.

MacOS Ventura-uppdateringen introducerade en omdesign i iOS-stil som utlöste kontroverser bland Mac-användare. Men den här gången kommer organisationssystemet enligt uppgift att prioritera prioritet och övergripande betydelse.

Till exempel kommer de ofta använda allmänna inställningarna enligt uppgift att flyttas högre upp i listan för enklare åtkomst. Under tiden kommer inställningarna för meddelanden och ljud att flyttas nedåt i listan över systeminställningar.

Bakgrundsinställningar sägs förlora sin dedikerade sektion och slås samman med andra alternativ, medan sekretessinställningar kommer att flyttas närmare Touch ID och låsskärmsalternativ.

Siri får en makeover

Förutom ändringarna i systeminställningarna förväntas Siri få en uppdatering. Siris inställningsruta kommer enligt uppgift att flytta bredvid de som är relaterade till internetkonton och Game Center. Rykten tyder också på att den kommer att anta en ny symbol för att bättre anpassa sig till befintliga ikoner.

Kritiker har uttryckt missnöje med Siris prestanda under ganska lång tid nu. Med den förväntade uppgraderingen i macOS 15 finns det en stark förväntan att appen inte bara kommer att få en estetisk översyn utan också betydande förbättringar under huven för att ta itu med dessa problem och möta användarnas förväntningar mer effektivt.

Andra justeringar av användargränssnittet

Ett antal viktiga applikationer inom macOS 15, som Kalkylator, Anteckningar, Safari, Röstmemon och andra, förväntas få en ny design.

Kalkylatorn genomgår förmodligen en omdesign för att likna iOS-versionen mer och kommer att införa en ny Math Notes-funktionalitet som stöder korrekt matematisk notation.

Enligt uppgift inför Safari en enhetlig meny för sidkontroller, som kommer att integreras i URL-fältet. Denna meny kommer att göra det möjligt för användare att växla mellan funktioner som Web Eraser och Intelligent Browser, vilket lovar en mer visuellt tilltalande och strömlinjeformad surfupplevelse.

Rapporter bekräftar också tidigare spekulationer om att ljudinspelning, transkription och AI-verktyg kommer att läggas till i Notes-appen. Dessutom kommer Voice Memos att förbättras med AI-drivna ljudtranskriptionsfunktioner.

Mer än en blandning av designändringar och praktiska tweaks

Utöver designändringar och praktiska justeringar finns det indikationer på att macOS 15 kommer att medföra betydande framsteg inom artificiell intelligens, vilket gör det till en ännu mer övertygande uppdatering för Mac-användare.

Operativsystemet kommer att introducera en uppfräschad Apple ID-upplevelse under det nya varumärket Apple Account, tillsammans med en rad fängslande nya animationer och omdesignade användargränssnittselement i hela systemet.

I den kommande uppdateringen kommer användare av Apple-datorer att få en moderniserad och mer effektiv AirDrop-upplevelse, samt en omfattande samling buggfixar som syftar till att lösa olika problem som har dykt upp i tidigare macOS-versioner.

Den kommande macOS 15-uppdateringen från Apple lovar att leverera en betydande omvandling för Mac-enhetsägare, med en rad designändringar och funktionella förbättringar som säkert kommer att höja användarupplevelsen.