Mac logo
 w, tags: apple och google att gemini - images.unsplash.com

Apple och Google i samtal om att integrera Gemini AI i iPhones, Macs och andra enheter

mars 20, 2024 av David

Enligt färska rapporter från Morning Brew och Bloomberg överväger Apple ett partnerskap med Google som skulle kunna innebära att Googles Gemini AI integreras i Apples ekosystem.

Samarbetet syftar till att ta itu med utmaningar inom artificiell intelligens och skapa intresse på marknaden. Denna utveckling innebär också en möjlighet för OpenAI:s VD Sam Altman att överväga.

Enligt en rapport från Morning Brew står Apple och Google - två stora aktörer inom teknikindustrin - inför utmaningar med AI.

De kan dock snart komma att samarbeta och integrera Googles Gemini AI i Apples produktekosystem, vilket kan leda till betydande förändringar. Detta kan väcka oro hos OpenAI:s VD Sam Altman, men det erbjuder också en potentiell lösning på de hinder kring generativ AI som båda företagen för närvarande stöter på.

Möjligheten för Apple att använda Googles Gemini AI genom licensiering för sina iPhones och andra enheter i iOS 18 kan potentiellt lösa den pågående konkurrensen mellan de två företagen inom AI-området.

Bloombergs senaste avslöjande om dessa förhandlingar utlöste betydande förändringar på marknaden, där Alphabets aktier steg med mer än 7% och Apples med över 2%. Båda företagen såg dock en liten nedgång i sina vinster i slutet av handelsdagen.

Detta eventuella partnerskap skulle inte vara deras första joint venture, eftersom det har rapporterats att Google betalar Apple betydande 18 miljarder dollar varje år för sin position som den föredragna sökmotorn på Apple-produkter.

Att anta Gemini skulle kunna ge fördelar för båda parter och hjälpa dem att komma ikapp OpenAI, som verkar ha tagit ledningen i kapplöpningen om AI-dominans.

Påverkan på investerare och konsumenter

Den potentiella alliansen mellan Apple och Google har en enorm betydelse för investerare, eftersom den kan leda till en förändring i marknadens uppfattning om kapaciteten hos dessa branschjättar inom artificiell intelligens.

Dessutom kan detta partnerskap potentiellt förändra användarupplevelsen för miljontals konsumenter genom att introducera sofistikerade AI-funktioner på deras enheter.

För att belysa de pågående diskussionerna mellan Apple och Google om ett potentiellt partnerskap inom AI-teknik har vi skickat en inbjudan till båda företagen för att få deras formella kommentar.

Apples GenAI-satsning "senare i år

Apple står inför ett ökande tryck för att komma ikapp sina AI-konkurrenter, inklusive OpenAI, Microsoft, Anthropic och Google.

I februari uppgav VD Tim Cook att företaget planerar att introducera GenAI-funktioner senare i år. Nya jobbannonser tyder på att Apple aktivt utvecklar olika interna och externa verktyg som använder generativ AI-teknik.

I ett nyligen genomfört vinstsamtal lyfte Apples VD fram företagets åtagande att investera i AI, liksom andra "innovativa genombrott" som tekniken bakom Apple Vision Pro VR/AR-headset.

Han uttryckte sin entusiasm över att kunna dela med sig av ytterligare uppdateringar om sina framsteg inom detta område senare i år, och betonade den betydande mängd tid och arbete som de har ägnat åt det.

Vi fortsätter att lägga ner oerhört mycket tid och arbete och vi ser fram emot att dela med oss av detaljerna i vårt pågående arbete på området senare i år.

Tim Cook

Diskussionerna om att använda AI-lösningar från tredje part tyder dock på att Apple inte har gjort så stora framsteg i sina egna AI-insatser som förväntat.

Det är möjligt att Apples egna modeller kommer att driva vissa funktioner på enheten i den kommande iOS 18-uppdateringen, som vanligtvis tillkännages vid Worldwide Developer Conference (WWDC) i juni. Men företaget överväger också att samarbeta med en extern leverantör för generativa AI-användningsfall, till exempel bildskapande och att hjälpa användare med skrivuppgifter.

Under Q&A-delen av Q1 2024-resultatsamtalet var analytiker dessutom intresserade av att lära sig om eventuella potentiella tillkännagivanden angående AI. Apples VD, Tim Cook, väckte deras nyfikenhet ytterligare genom att nämna hur spännande Vision Pro är för företag och syfta på användningen av generativ AI.