Mac logo
Stock Photo, tags: ios, safari och app store för - mac.nu

Apple tillkännager ändringar av iOS, Safari och App Store för EU-användare

januari 31, 2024 av David

Apple tillkännagav nyligen förändringar av iOS, Safari och App Store som kommer att påverka utvecklarnas appar i Europeiska Unionen (EU). Flytten gjordes av företaget för att följa Digital Markets Act (DMA) i EU, som har en deadline den 6 mars 2024.

DMA antogs av EU för att begränsa marknadsdominansen för teknikjättar och främja rättvis konkurrens. Förordningen namnger sex företag som "gatekeepers" - definierade som företag som har betydande marknadsinflytande och har minst en "kärnplattformstjänst" - och inför restriktioner och ändringar för dessa gatekeepers för att möjliggöra mer konkurrens på marknaden.

En sådan förändring som gjorts av Apple är Safari-appen, som faller under en kärnplattformstjänst som definieras av DMA. För närvarande är Safari standardwebbläsaren på iOS, och även om användare kan ändra den till en annan webbläsare måste de göra det via operativsystemets inställningar. Det innebär att Apple även kan styra mjukvaran för mobilsurfning på sin plattform, vilket DMA vill ändra.

Den 25 januari 2024 berättade Apple för journalister att användare i EU som öppnar Safari för första gången efter att de har uppdaterat till iOS 17.4 kommer att få välja en standardwebbläsare från en lista över de mest populära webbläsarna på sin marknad. Apple sa också att skärmen kommer att låta användare lära sig mer om varje webbläsare innan de bestämmer sig.

Påföljder för utvecklare

Förutom EU-användare kommer ändringar i iOS och App Store också att påverka utvecklare. Företaget har ändrat sin provisionsstruktur som svar på kraven från EU:s regulatorer, vilket har en inverkan på dess relation med utvecklare och det bredare ekosystemet av tredjepartsfaktureringstjänster och appbutiker.

Utvecklare kommer att få fler valmöjligheter och flexibilitet, inklusive användning av alternativa webbläsarmotorer och kontaktlösa betalningsalternativ. Dessutom introducerar Apple över 600 nya API:er, utökade funktioner och möjligheter för apputveckling.

Utvecklare som undviker App Store kommer inte att betala en provision till Apple, men de kommer att betala en "kärnteknikavgift" på 0,50 € för varje appinstallation. Apple har också sänkt provisionen för utvecklare som tjänade mindre än 1 miljon US-dollar föregående år från 15 till 10 procent, som en del av sitt senaste program för småföretag. Detta gäller även prenumerationer efter deras första år.

Samtidigt, för utvecklare som tjänade mer än 1 miljon USD och för förstaårsprenumerationer, är provisionen nu 17 procent, vilket är lägre än de vanliga 30 procenten.

Samtidigt som Apple beslutade sig för att följa EU:s DMA, varnade Apple användare för att ändringarna kommer att utsätta EU-användare för fler integritets- och säkerhetshot. För att skydda användarna lade Apple till nya skyddsåtgärder, såsom notarisering för iOS-appar, auktorisering för marknadsplatsutvecklare och avslöjanden om alternativa betalningar.

"De förändringar som vi tillkännager i dag överensstämmer med Digital Markets Acts krav i EU, samtidigt som de hjälper till att skydda EU-användare från de oundvikliga ökade integritets- och säkerhetshoten som denna förordning medför. Vår prioritet är fortfarande att skapa den bästa och säkraste möjliga upplevelsen. för våra användare i EU och runt om i världen", säger Phil Schiller, Apple-chefen med ansvar för dess App Store.

Utvecklare kan lära sig om dessa ändringar på Apples supportsida för utvecklare och kan testa nya funktioner idag i iOS 17.4 beta. De nya funktionerna kommer att vara tillgängliga för användare i de 27 EU-länderna i mars 2024.