Mac logo
Apple's Future Innovation: The 20-inch Foldable MacBook Revealed by Analyst Ming-Chi Kuo, Concept art for illustrative purpose, tags: apples en - Monok

Apples framtida innovation: en vikbar MacBook eller iPad?

mars 12, 2024 av David

Enligt analysen av Ming-Chi Kuo förväntas Apples första erbjudande i deras vikbara produktserie vara en 20,3-tums MacBook.

Förutom iPhone och iPad kommer Apples första vikbara produkt att vara en Mac

Trots att vikbara enheter inte längre anses vara en efterlängtad innovation är det värt att notera att Apples första omnämnande av en vikbar enhet var redan 2019, då diskussionerna kretsade kring paneler från Samsung Display.

På senare tid har det skett en ökning av uppkomsten av "vikbara" prylar, vilket har lett till en ökning av spekulationer om potentiella Apple-produkter som iPhone Flip eller iPad Flip, med en förväntad lansering 2026.

Analytikern Ming-Chi Kuo är dock övertygad om att den faktiska vikbara enheten som är på gång (men inte inom den närmaste framtiden) är en 20,3-tums MacBook.

Allt du behöver veta: vikbar MacBook

Enligt Kuos källor finns det ingen bekräftelse eller dementi av potentialen för en vikbar iPhone eller iPad. De nämner dock att av de tre enheterna verkar det säkraste alternativet vara en 20,3-tums MacBook, som beräknas börja tillverkas 2027.

Frågor om storleken besvaras omedelbart: skärmen, som specifikt mäter 20 tum, måste utformas på ett sätt som gör att den kan vikas och därmed uppnå mer typiska dimensioner (möjligen från 13 till 16 tum) som en del av den "öppna" versionen av enheten.

Enligt Kuo finns det en definitiv och specifik plan för utveckling. Detta indikerar att om MacBook väljs för att visa vägen, kanske inga potentiella vikbara enheter kommer att släppas förrän 2027. Det är dock viktigt att notera att denna information bör hanteras med skepsis. På en relaterad anmärkning presenterade Apple nyligen den nya MacBook Air.

Är vikbara Apple-enheter en möjlighet?

När vi undersöker dessa data diskuterar vi ofta hypoteser. Men den information som Kuo släppte, i kombination med Apples senaste framgång, presenterar några spännande teorier.

Till att börja med är det ett välkänt faktum att Apple inte är kända för att vara snabba på att ta till sig ny teknik. Oavsett om det handlar om virtual reality eller andra funktioner som så småningom integreras i deras iPhones och iPads, ligger de alltid några år efter sina konkurrenter.

Därför är tillkännagivandet att deras kommande produkter kommer att släppas efter 2027 inte förvånande, eftersom det ligger i linje med Apples vanliga strategi.

Det andra skälet, som är något mer negativt, är att bara för att ett projekt ingår i Apples FoU-avdelning garanterar det inte att det kommer att förverkligas.

Trots den tilldelade budgeten för Apple Car fattades i slutändan beslutet att avsluta projektet, utan någon potential för framtida partnerskap eller joint ventures. Detta innebär att även om företaget lyckas skapa enheten kanske den aldrig kommer att släppas till försäljning.

Om projektet lyckas skulle en vikbar MacBook potentiellt kunna revolutionera hur vi använder bärbara datorer och omdefiniera Apples närvaro i teknikbranschen. Den skulle också bidra till den växande trenden med företag som införlivar flexibla skärmar i sina enheter, och sätta nya standarder för bärbarhet och bekvämlighet.

Tidslinje och framtidsutsikter

Med en produktionstidtabell satt till 2027 återstår det att se om Apple kommer att lyckas slå konkurrenter som Samsung och Microsoft på marknaden.

Om historien är någon indikation kan dock den Cupertino-baserade teknikjätten ta god tid på sig att göra tekniken perfekt innan den kommer ut till konsumenterna. Trots dessa osäkerheter har utsikterna för en vikbar MacBook onekligen väckt intresset hos både teknikentusiaster och branschanalytiker, vilket lovar en spännande framtid för Apples bärbara datorer.