Mac logo
Video Screenshot, tags: att macbook pro med oled-skärm - Youtube

Apples kommande MacBook Pro kommer att ha OLED-skärm 2026

juni 1, 2024 av David

Apple kommer att lansera en MacBook Pro med en OLED-skärm (Organic Light Emitting Diodes) inom de närmaste två åren, enligt färska rapporter från marknadsundersökningsföretaget Omdia.

Detta ligger i linje med den växande trenden att integrera OLED-skärmar i avancerade bärbara datorer och surfplattor. Apples Pro-serie, som är känd för sina kraftfulla Apple Silicon-processorer, har ännu inte infört OLED-skärmar, som erbjuder överlägsen bildkvalitet jämfört med LCD-paneler men som har en högre kostnad.

Omdia's Display Long-Term Demand Forecast Tracker förutspår en betydande tillväxt i användningen av OLED-paneler i avancerade bärbara datorer och surfplattor, med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 37% mellan 2023 och 2031. Ricky Park, Senior Principal Analyst på Omdia, förväntar sig att Apple kommer att presentera sin MacBook Pro-modell med en OLED-skärm 2026. Efterfrågan på OLED-paneler väntas uppgå till 60 miljoner enheter år 2031, enligt rapporten.

Investeringar i OLED-teknik

För att möta den växande efterfrågan på marknaden har leverantörer av bildskärmskomponenter investerat i G8.6 OLED-tillverkningsteknik. Företag som BOE (Jingdongfang) och Samsung Display har gjort betydande investeringar, vilket banar väg för potentiell massproduktion 2026 eller 2027. Visionox väntas också etablera liknande produktionskapacitet, vilket ytterligare bidrar till branschens expansion.

Apple lanserade nyligen sin senaste iPad Pro-modell (2024) med en OLED-skärm. Efterfrågan på denna Ultra Retina XDR OLED-utrustade surfplatta förväntas tredubblas jämfört med siffrorna för 2023, och företaget förutspår leveranser på över 9 miljoner enheter.

MacBook Pros förväntas finnas tillgängliga med OLED-skärmar på både 13,6 tum och 15,3 tum. Samsung Display kommer att leverera OLED-panelerna till MacBook Pro med hjälp av sin nya flexibla fabrik Gen 8.6. Det finns också spekulationer om att Apple kan komma att introducera OLED-skärmar för MacBook Air, men då med en lägre uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Potentiell påverkan på andra Apple-enheter

Rykten tyder också på att framtida modeller av iPad Mini och iPad Air kan komma att ha OLED-skärmar. Omdia förutspår i sin rapport att efterfrågan på OLED-paneler i surfplattor kommer att öka markant och potentiellt passera 30 miljoner enheter år 2029. OLED-skärmarnas intåg i dessa enheter kan leda till att konkurrenterna börjar använda liknande teknik, vilket ytterligare ökar marknaden.

Trots spänningen har Apple ännu inte gjort något officiellt uttalande angående dessa rapporter. Tidigare prognoser hade föreslagit att en OLED MacBook skulle kunna komma redan nästa år eller möjligen 2027. Analytikern Ross Young har indikerat att en flaskhals i tillgången på OLED-paneler kan påverka lanseringstidsplanen.

OLED vs. LCD-skärmar

OLED-skärmar erbjuder flera fördelar jämfört med LCD-paneler, bland annat förbättrad bildkvalitet, snabbare svarstider, bättre betraktningsvinklar och större designflexibilitet. Varje pixel på en OLED-skärm belyses oberoende av varandra, vilket resulterar i överlägsna kontrastförhållanden och djupare svärta. OLED-skärmar kan också stänga av enskilda pixlar när de inte används, vilket bidrar till energibesparingar och längre batteritid. LCD-paneler kräver däremot en bakgrundsbelysning för att lysa upp hela skärmen, vilket kan resultera i lägre kontrastförhållanden och mindre exakta färger.

Att integrera en OLED-skärm i MacBook Pro skulle ge flera fördelar, som förbättrad bildkvalitet, möjligheter till tunnare och lättare design och potentiella energibesparingar tack vare möjligheten att stänga av enskilda pixlar. Dessa förbättringar skulle kunna göra MacBook Pro ännu mer tilltalande för teknikentusiaster och yrkesverksamma som förlitar sig på högpresterande bärbara datorer.

Apples övergång till OLED-skärmar kan potentiellt leda till en betydande ökning av efterfrågan på OLED-skärmar på marknaden för bärbara datorer. Även om utsikterna för en OLED MacBook Pro är efterlängtade, återstår den faktiska lanseringen att se eftersom teknikvärlden inväntar en officiell bekräftelse från Apple.

När Apple nu förbereder sig för att integrera OLED-teknik i sin MacBook Pro-serie är företaget redo att sätta en ny standard på marknaden för avancerade bärbara datorer. Med betydande investeringar från bildskärmstillverkare och en tydlig marknadstrend mot OLED-skärmar ser framtiden ljus ut för denna avancerade bildskärmsteknik. Den förväntade lanseringen av OLED MacBook Pro 2026 är ett viktigt steg framåt och innebär förbättrade visuella upplevelser och designinnovationer för användare över hela världen.