Mac logo
 apple ipad pro p v, tags: apples - store.storeimages.cdn-apple.com

Apples OLED iPad Pro: vad du kan förvänta dig

februari 26, 2024 av David

Apple kommer att introducera ett omdesignat användargränssnitt för sitt iOS 18-operativsystem i sommar, enligt Bloombergs Mark Gurman.

Rykten tyder på att teknikjätten också planerar en betydande hårdvaruuppdatering för iPad Pro-serien i slutet av mars, med OLED-skärmar och potentiella MagSafe-laddningsmöjligheter. Apples visuella uppdatering av iOS 18, som hämtar inspiration från macOS-förnyelsen, kan innehålla 3D-knappar och glasiga bakgrundsstrukturer.

Som rapporterats av Mark Gurman från Bloomberg, överväger Apple att tillverka iPads som överträffar den nuvarande 12,9 tumsstorleken. År 2021 uppgav Gurman också att större storlekar kanske inte kommer att introduceras förrän ett "par år" till, och det finns en möjlighet att de aldrig kommer att släppas alls.

De kommande OLED ‌iPad Pro‌-modellerna kan också ha en betydligt tunnare design jämfört med de nuvarande LED-versionerna, tack vare implementeringen av ny skärmteknik. Speciellt 12,9-tumsmodellen kan potentiellt vara över 1 mm tunnare.

- De nuvarande måtten på 11-tums ‌iPad Pro‌ mäter 247,6 mm x 178,5 mm x 5,9 mm.

- Den kommande 11-tums ‌iPad Pro‌ kommer att ha måtten 249,7 mm x 177,5 mm x 5,1 mm.

- Måtten på nuvarande 12,9-tums ‌iPad Pro‌ är 280,6 mm x 214,9 mm x 6,4 mm.

- Den kommande 13-tums ‌iPad Pro‌ kommer att ha måtten 281,5 mm x 215,5 mm x 5,0 mm.

Förbättringar i OLED-teknik

I motsats till mini-LED-tekniken som används av Apple i den nuvarande 12,9-tums ‌iPad Pro‌, erbjuder OLED fördelar som rikare svärta, snabbare uppdateringshastigheter och förbättrad kontrast.

Användningen av en OLED-skärm möjliggör oberoende kontroll av varje pixels ljusstyrka, vilket resulterar i en mer realistisk och verklighetstrogen skildring av belysning med högt dynamiskt omfång i TV-program, filmer och annat innehåll. Omfattningen av denna förbättring kommer att bero på Apples förmåga att öka ljusstyrkan. Dessutom är OLED-skärmar kända för sina överlägsna betraktningsvinklar jämfört med LED-skärmar, även om detta kan vara av mindre betydelse på en enhet i tablettstorlek i motsats till en TV.

Även om OLED-teknik kan komma med nackdelar som inbränning och potentiella problem med dess maximala ljusstyrka, implementerar Apple en teknik som hjälper till att lindra dessa problem.

Detta kan tyvärr resultera i en högre kostnad för de ursprungliga ‌iPad Pro‌-modellerna.

Laddar med MagSafe

Den kommande iterationen av ‌iPad Pro‌ kan också innehålla möjligheten att använda MagSafe-laddning, enligt rapporter från MacRumors.

Apple har också enligt uppgift övervägt att införliva ett glas tillbaka i 2022 ‌‌iPad Pro‌‌ för att möjliggöra trådlös laddning med MagSafe-teknik. Men när 2022 ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌-modellerna släpptes, gjordes inga betydande designförändringar, och trådlös laddning ingick inte.

Det är troligt att Apple kan ha skjutit upp funktionen för en framtida release.

Enligt datalagring överväger teknikföretaget möjligheten att tillhandahålla en lagringskapacitet på upp till 4 TB för sina enheter, vilket skulle vara dubbelt så högt som nuvarande maximala 2 TB.

Kostnadsstruktur

Det har förekommit flera spekulationer som tyder på att OLED ‌iPad‌-proffsen kan komma med en högre prislapp, även om den exakta mängden av den möjliga prishöjningen är fortfarande osäker.

För närvarande kostar 11-tums ‌iPad Pro‌ minst $799, medan 12,9-tumsversionen med en mini-LED-skärm börjar på $1 099. Enligt en rapport från DigiTimes i februari 2024 finns det en möjlighet att ‌iPad Pro‌-modellerna kan ha en högre prislapp på upp till 160 $.

Det finns dock andra spekulationer som tyder på ännu högre priser för dessa enheter.