Mac logo
 w 4 3, tags: apples m1 macbook air relevant - images.unsplash.com

Hur Apples M1 MacBook Air förblir relevant 2023

december 28, 2023 av David

Apples M1 MacBook Air fortsätter att vara relevant och pålitlig även efter tre år efter lanseringen.

Apple släppte första gången M1 MacBook den 17 november 2020, och startade en ny linje av Apple-produkter med M-chippet. Sedan M1 har många Mac-produkter med Apples egenodlade M-serie-chip blivit dess basprodukter.

Även om den M3-utrustade MacBook har varit tillgänglig sedan november förra året, överskuggar den inte M1. Med tanke på att MacBook handlar om makalösa arbetsprestanda för yrkeslivet, räcker det med att säga att M1 är ganska framtidssäker. Hur sticker M1 ut bland de nyare iterationerna?

Låt oss prata om en omedelbart uppenbar indikator - pris. Just nu är minst 512 GB 14-tums MacBook M3 tillgänglig på Apples webbplats för $1 599,00. Om du vill ha 1TB-versionen måste du spendera $1 799,00.

Låt oss nu jämföra det med M1. Jämfört med dess nyare syskon behöver du bara spendera $999,00 för en 256GB SSD 8GB Unified Memory M1. Ännu bättre, du kan också få en 8-kärnig CPU med en 7-kärnig GPU till det priset, vilket gör det till en stjäla.

Teknisk prestanda

Trots framstegen med M3 gör det inte omedelbart tidigare M-chipmodeller irrelevanta. Till exempel är M3 och M3 Max cirka 10 till 15 gånger snabbare än M2 i benchmarks för enkärnig CPU. M3 Max skalar också ganska nära sina föregångare på multicore benchmarks.

GPU-prestandajämförelse mellan M3 och M2 är liknande på vissa sätt. Båda modellerna klarar sig på Geekbench 6. Ändå är M3 dubbelt så snabb som M2 i Cinebench 2024 på grund av det uppdaterade riktmärket.

Om vi jämför M1 och M3, är prestandajämförelsen inte så långt lika bra. Enligt NanoReview får M1 75 poäng jämfört med M3:s 94 i singelkärnas prestanda. Samtidigt får M1 32 poäng medan M3 får 42, inte lika drastiskt som riktmärket med en kärna.

Eftersom båda chipsen kommer från samma familj med försumbara skillnader i ålder, överstiger jämförelsen mellan båda aldrig 50 % i båda Cinebench R23 benchmarkprocesserna. M3:s enkärniga prestanda är 1898, 26 % högre än M1:s 1506. Även riktmärket för flera kärnor överstiger inte 50 %, där M3 når 10354, 34 % högre än M1:s 7734.

Med dessa skillnader är det förståeligt hur M1 inte blir omedelbart föråldrad när Apple släpper M3. Ingen av M3:s prestanda överstiger M1 med 50 % i någon kategori. M1 är fortfarande ett gångbart val tack vare dess prestanda och priskombination. Såvida inte ditt arbete innebär intensiva arbetsbelastningar eller om du är en avancerad spelare, tappar inte M1 sitt försprång ens nu.

När ska man byta från M1

Det krävs mer än skälen ovan för att byta från M1 till nyare modeller. För att motivera byte till nyare MacBook-modeller måste Apple göra följande rekommendationer.

Den första är att returnera Touch Bar bredvid funktionsraden till MacBook. Touch Bar har alltid varit en av Apples varumärkesfunktioner med otaliga bekvämligheter, som tyvärr inte finns med i de senaste MacBook-modellerna.

Apple måste också släppa MacBook-produkter med pekskärmsfunktioner. Med tanke på hur Windows har sysslat med pekskärm under en tid, måste Apple göra samma sak för att locka icke-Apple-användare att smaka på Apples produkter.

Ännu mer är det viktigt att utveckla MacBooks designspel för att undvika att det ser monotont ut jämfört med de tidigare MacBook-produkterna. Även om ingen kan förneka MacBooks spartanska designkvalitet, behöver den visuell förnyelse för att konkurrera med nyare, tilltalande Windows-bärbara datorer som Lenovo Legion.

Om Apple kan uppfylla alla dessa rekommendationer snart, kan vi ha en anledning att så småningom dra tillbaka M1 från vårt dagliga liv.