Mac logo
 w 4 3, tags: ipad större skärm och - images.unsplash.com

iPad Air-uppdatering: Större skärm och förbättrad prestanda?

februari 17, 2024 av David

Apple-entusiaster ser ivrigt fram emot de senaste uppdateringarna av iPad Air-sortimentet.

Enligt de senaste ryktena kan den kommande modellen ha en större skärm och förbättrad prestanda.

Det beror på att det sedan den senaste iPad Air-släppet i mars 2022 har funnits en märkbar lucka i nya iPad-produktmeddelanden från Apple. Men med mars 2024 närmar sig snabbt är många hoppfulla för en spännande uppdatering av iPad Air-serien.

Enligt olika rapporter planerar Apple flera förbättringar av sin surfplatta i mellanklassen, inklusive en utökad skärmstorlek och en kraftfullare chipset.

Större skärm: En 12,9-tums iPad Air?

Det viktigaste ryktet kring den nya iPad Air gäller dess potentiella skärmstorleksökning.

Flera källor tyder på att Apple överväger att lansera två olika storlekar för iPad Air – en 10,9-tumsmodell och en större, 12,9-tumsvariant. Detta skulle spegla den nuvarande uppdelningen mellan standard-iPad- och iPad Pro-modellerna, vilket ger konsumenterna fler valmöjligheter baserat på deras specifika behov.

12,9-tums iPad Air kan också dra nytta av andra designförbättringar, som en tunnare ram eller ett uppdaterat bakre kamerasystem.

Förbättrad prestanda: M2 eller M3 Chip?

Dessutom, när det gäller prestanda, förväntas nya iPad Air få en betydande uppgradering. Apples senaste chips, M2 eller M3 (förutsatt en release i mars 2024), kan vara kraften bakom den här uppdateringen.

Den nuvarande iPad Air-modellen använder M1-chippet, som erbjuder imponerande prestandavinster jämfört med sin föregångare.

De nyare chipsen skulle dock erbjuda ännu mer betydande förbättringar när det gäller CPU- och GPU-prestanda. Dessutom skulle tillägget av en större skärm kräva mer processorkraft för att säkerställa smidig drift och högkvalitativ grafik.

Designändringar: Bakre kamerabump och nya färger?

Vissa läckta scheman indikerar att de nya iPad Air-modellerna kan ha en omdesignad kamerabump, liknande den som finns på de nuvarande iPad Pro-modellerna. Denna förändring kan potentiellt bana väg för ett tillägg av kamerablixt till enheten.

Det ryktas också att Apple överväger introduktionen av nya färgalternativ för iPad Air-serien.

Det verkar dock som att iPad Airs Magic Keyboard inte kommer att få en betydande uppdatering vid sidan av den här utgåvan. Den nuvarande Magic Keyboard-designen kommer fortfarande att vara kompatibel med de nya iPad Air-modellerna.

Releasedatum och prissättning

10,9-tumsmodellen iPad börjar på 6335 kr, medan 12,9-tumsmodellen börjar på 7390 kr.

För att förutse den potentiella kostnaden för iPad Air 6 vid lanseringen kan vi analysera prissättningen för dess föregångare.

För 5:e generationens iPad Air:

- 64GB, Wi-Fi: $599 / SEK 6335

- 256GB, Wi-Fi: $749 / SEK 7920

- 64 GB, mobil: $749 / SEK 7920

- 256 GB, mobil: $899 / SEK 9502

Och för fjärde generationens iPad Air:

- 64GB, Wi-Fi: $599 / SEK 6335

- 256GB, Wi-Fi: $749 / SEK 7920

- 64 GB, mobil: $729 / SEK 7705

- 256 GB, mobil: $879 / SEK 9291

Apple har i stort sett upprätthållit konsekventa priser för sina amerikanska kunder under de senaste generationerna, samtidigt som de har infört anmärkningsvärda prisökningar för köpare i andra länder, en trend som setts över alla Apple-produkter.

Men med lanseringen av iPhone 15 vände Apple dessa prishöjningar och gav hopp om att iPad-priserna kan sjunka för icke-amerikanska kunder.

Om Apple introducerar en större eller högre specifierad iPad Air vid sidan av den nuvarande modellen, kan vi förvänta oss lägre priser för instegsversionen och högre priser för toppmodellerna. Men med tanke på 5275 kr priset på iPad mini är det mer troligt att Apple kommer att höja priset med 1000 kr eller 1500 kr för den större modellen.