Mac logo
tangentbord för mac

Kortkommandon för Mac - Alla kortkommandon du behöver hålla koll på!

september 8, 2023 av David

Maximera ditt arbetsflöde och förbättra din användarupplevelse med dessa oumbärliga kortkommandon för MAc. Från textformatering till avancerade systemkommandon – här är din fullständiga guide.

Förstå ditt Mac-tangentbord

Option/Alt-tangenten: En viktig tangents funktion är att komplettera eller modifiera andra tangenter för snabbare åtkomst till funktioner. För de flesta Mac-användare kan detta vara ditt hemliga vapen för effektivitet.

Cmd/Kommando: Essensen av Mac-tangentbordet. Använd den tillsammans med andra tangenter för att utföra de vanligaste uppgifterna, från att kopiera och klistra in till att snabbt växla mellan fönster. Detta kortkommando för mac kan bli din ständiga följeslagare när du navigerar genom ditt Mac-operativsystem.

TangentBeskrivning
OptionÄven känd som alt-tangenten. Används för att modifiera andra kortkommandon.
CmdKallas kommando på svenska. Fungerar som ctrl i Windows.

Grundläggande kortkommandon

Här ges grundläggande kommandon för dagliga uppgifter.

Cmd-b: Fet text: När du vill betona en viss del av din text eller framhäva en viktig punkt kan Cmd-b vara ditt bästa verktyg. Genom att trycka på detta kortkommando för Mac gör du vald text fet. Detta kan vara särskilt användbart i presentationer, rubriker eller när du vill rikta uppmärksamhet mot vissa ord i en textmassa.

Cmd-i: Kursiv text
Cmd-i är kortkommandot för kursiv stil i din text, vilket kan ge en visuell indikation på betoning eller tonal variation. Kursiv text används ofta för titlar på böcker, för att betona citat, eller när man vill ge en särskild ton till ett ord.

Cmd-c/x/v: Kopiera, klipp ut och klistra in
Dessa är några av de mest grundläggande och användbara kortkommandona på MacBook.

  • Cmd-c låter dig kopiera markerad text eller objekt till urklipp.
  • Cmd-x används när du vill flytta en text eller ett objekt. Den klipper ut det valda och gör det redo att klistras in någon annanstans.
  • Cmd-v används för att klistra in det du tidigare har kopierat eller klippt ut.

Cmd-z: Ångra

Vi gör alla misstag, och Cmd-z är vårt räddningskort. Oavsett om du råkar radera en viktig del av din text, flytta något felaktigt eller göra någon annan oväntad förändring i ditt dokument, kommer detta kortkommando att ångra den senaste åtgärden. Detta kortkommando på Mac går ofta att använda i fler sammanhang än bara i text.

TangentkombinationFunktion
Cmd-bFetstil
Cmd-iKursivt
Cmd-cKopiera
Cmd-xKlipp ut
Cmd-vKlistra in
Cmd-zÅngra
Cmd-qAvsluta program
Cmd-wStäng aktuellt fönster
Shift-cmd-wStäng alla fönster i programmet

Ctrl-tangentens användning på Mac

Denna sektion ger en insikt i hur ctrl-tangenten används på Mac, vilket skiljer sig från hur den används på Windows.

  • Ctrl + [specific tangent]: På en Mac används ctrl-tangenten inte så ofta som cmd, men den har vissa specifika användningsområden, särskilt när det kommer till interaktioner med musen eller för kommandon som har ursprung i Unix.
TangentkombinationFunktion
Ctrl + [specific button]Varierar baserat på kombination

Särskilda Apple-tangenter

Ditt one-stop-shop för snabb systemkontroll:

TangentkombinationFunktion
F1/F2Ljusstyrka
F3Mission Control
F4Dashboard
F7/F8/F9Mediakontroller
F10/F11/F12Volymkontroll

Teckentangenter på Mac

Symbolkortkommandon: Från euro till dollar, från copyright-symbolen till ellipsis. Dessa kortkommandon på Mac kan snabbt bli ditt hemliga verktyg för professionellt skrivande. Du behöver inte längre leta igenom menyer eller webbsidor för att hitta rätt tecken.

TangentkombinationSymbol
Shift-4
Opt-1©
Opt-3£
Opt-4$
Opt-.
Opt-x
Opt-a

Textredigering kortkommandon för Mac

Vanligtvis, på ett Mac-tangentbord, tar backspace bort tecken till vänster om markören. Men med hjälp av Fn-backspace, får du en "forward delete"-funktion, vilket betyder att det tar bort tecken till höger om markören. Denna funktion är särskilt användbar när du vill ta bort tecken utan att behöva flytta markören.

Kombinationen Alt-backspace är en tidsbesparande genväg när du behöver radera ett helt ord istället för bara ett tecken. Genom att trycka på den, raderas ordet som ligger direkt till vänster om markören.

Denna kombination är lite mer ovanlig men lika kraftfull. Med Alt-fn-backspace kan du radera ordet som ligger direkt till höger om markören.

TangentkombinationFunktion
Fn-backspace(Forward) delete
Alt-backspaceTa bort hela ordet till vänster
Alt-fn-backspaceTa bort hela ordet till höger

Kortkommandon skärmdumpar för Mac

När du trycker på Shift-cmd-3, tas en skärmdump av hela skärmen. Om du har flera bildskärmar kommer detta kommando att ta en skärmdump av varje skärm separat. De tagna skärmdumparna sparas som standard på ditt skrivbord.

Genom att använda Shift-cmd-4 ändras markören till ett litet kors. Du kan nu klicka och dra för att välja ett specifikt område av skärmen som du vill ta en skärmdump av. När du släpper musknappen tas en skärmdump av det valda området och sparas som standard på ditt skrivbord.

Extra tips: Om du trycker på mellanslag efter Shift-cmd-4, kan du välja ett specifikt fönster att ta en skärmdump av.

Detta kommando, introducerat i macOS Mojave, öppnar ett skärmavbildningsverktyg som ger dig flera alternativ för skärmdumpar. Du kan välja att ta en skärmdump av hela skärmen, ett specifikt fönster eller ett valfritt område. Dessutom kan du även spela in hela skärmen eller ett valfritt område. Efter att du har gjort ditt val klickar du på "Ta skärmdump" eller "Spela in".

TangentkombinationFunktion
Shift-cmd-3Hela skärmen till fil
Shift-cmd-4Välj område till fil
Shift-cmd-5Verktyget Skärmavbildning

Kortkommandon för ström och viloläge

Ctrl-eject: Visar dialogrutan som ger dig alternativen att sätta din Mac i vila, starta om den eller stänga av den. Ett snabbt sätt att få tillgång till dessa kritiska funktioner utan att behöva klicka genom olika menyer.
Shift-ctrl-eject: Detta kortkommando sätter direkt din Mac-skärm i viloläge. Om du snabbt vill mörka skärmen utan att faktiskt sätta hela datorn i vila kan detta vara användbart.
Opt-cmd-eject: Med denna kombination kan du direkt sätta din hela Mac i viloläge. Det är speciellt användbart när du snabbt vill spara batteri eller skydda din dator när du går ifrån den.
Ctrl-cmd-eject: Används för att starta om datorn. Om systemet känns långsamt eller om du bara vill ha en färsk start är detta kortkommando snabbt och effektivt.
Opt-cmd-escape: Ett välkänt kortkommando på mac som används för att tvångsavsluta program som inte svarar. Om ett program kraschar eller hänger sig kan du använda detta kortkommando för att snabbt avsluta det och frigöra systemresurser.
Shift-Opt-cmd-escape: När du håller ned detta kortkommando på din mac i tre sekunder tvångsavslutas det aktiva programmet direkt, vilket är användbart när det aktiva programmet har hängt sig och du snabbt vill stänga det.

TangentkombinationFunktion
Ctrl-ejectVila/omstart/avstängningsdialog
Shift-ctrl-ejectSkärm i vila
Opt-cmd-ejectDator i vila
Ctrl-cmd-ejectAvsluta program och dator i vila
Opt-cmd-escapeTvångsavsluta program
Shift-Opt-cmd-escapeTvångsavsluta aktivt program

Andra användbara kortkommandon

Shift-cmd-+: Denna kombination används oftast i webbläsare och andra program för att zooma in och förstora innehållet på skärmen. Det är ett praktiskt sätt att snabbt förstora text eller bilder som kan vara svåra att se i sin normala storlek.
Shift-cmd-backspace: På en Mac fungerar detta kortkommando som en snabb genväg för att tömma papperskorgen. Istället för att högerklicka på papperskorgen och välja "Töm papperskorgen" kan du bara trycka på denna kombination.
Cmd-,: Detta är en ganska universell genväg för att öppna inställningsfönstret för det aktiva programmet. Istället för att navigera till menyn och söka efter "Inställningar" eller "Preferences", kan du snabbt trycka på denna kombination.
Shift-alt-cmd-v: När du klistrar in text från en källa till en annan kan formateringen vara annorlunda. Denna genväg används i många program, inklusive Apples egna program, för att "klistra in och matcha stil". Det betyder att texten du klistrar in kommer att anpassas efter den stil som den omgivande texten har, vilket eliminerar behovet av att manuellt ändra formateringen efter att du har klistrat in.

TangentkombinationFunktion
Shift-cmd-+Öppna hjälpen
Shift-cmd-backspaceTöm papperskorgen
Cmd-,Öppna programinställningar
Shift-alt-cmd-vKlistra in med matchande stil

Programväljaren för Mac

Cmd-tab: Detta är Macs snabba sätt att växla mellan öppna program. När du håller ner "Cmd"-knappen och trycker på "tab"-knappen, kommer en översikt över alla dina öppna program att dyka upp. Varje ytterligare tryck på "tab"-knappen (medan du fortfarande håller nere "Cmd") kommer att flytta markören till nästa program i listan. När du släpper "Cmd"-knappen, kommer du att växla till det valda programmet.

Shift-cmd-tab: Detta kortkommando för mac fungerar på ett liknande sätt som "Cmd-tab", men istället för att gå framåt i listan över öppna program går du bakåt. Det är särskilt användbart om du nyligen växlade från ett program och snabbt vill växla tillbaka till det.

TangentkombinationFunktion
Cmd-tabNästa program
Shift-cmd-tabFöregående program

Skapa dina egna kortkommandon

Vill du personanpassa dina kommandon? Gå till Systeminställningar -> Tangentbord -> Kortkommandon. Här kan du lägga till och anpassa befintliga genvägar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *