Mac logo
 macos ventura - www.macworld.com

macOS 13 Ventura: funktioner, lanseringsdatum och kompatibilitet

mars 18, 2024 av David

Apple har tillkännagivit det nya namnet på sitt operativsystem, istället för det tidigare omtalade macOS Mammoth. Det nya namnet är macOS Ventura, inspirerat av en stad som ligger på den centrala kusten i Kalifornien.

Denna tradition att namnge sina operativsystem efter en plats på Apples huvudkontor har upprätthållits sedan OS X 10.9 Mavericks.

Förväntat lanseringsdatum för macOS 13

Apple har ännu inte meddelat det officiella lanseringsdatumet för den kommande versionen av macOS. Den förväntas lanseras i september eller oktober, vilket är i linje med Apples vanliga schema för att släppa sin årliga uppdatering av macOS.

Den tidigare versionen, macOS Monterey, släpptes den 25 oktober 2021 och avslöjades den 7 juni 2021 tillsammans med macOS 13. Därför är det troligt att nästa version kommer att följa en liknande tidslinje.

Utgivningsdatum för macOS 13 Beta

Den 6 juni 2022 tillhandahöll Apple den första macOS 13 Beta till utvecklare, tillgänglig via Apple Developer Center för registrerade utvecklare. Genom att installera den profil som krävs kan utvecklarbetan enkelt uppdateras från panelen Systemuppdatering i Systeminställningar.

Den officiella lanseringen av macOS 13:s public beta förväntas ske i juli 2022. Du kan dock redan nu anmäla dig till det kostnadsfria betaprogrammet för att testa programvaran i förväg.

Den offentliga betaversionen av macOS Ventura kommer att släppas på det angivna datumet, som visas i bilden nedan.

Kompatibilitet för macOS Ventura

År 2020 introducerade Apple den första M1 Mac och inledde därmed sin övergång från Intel-processorer till sitt eget Apple Silicon. Som ett steg i denna process har de nu lanserat M2-chippet.

För att påskynda övergången till Apple Silicon håller Apple på att fasa ut Intel Mac-datorer och har begränsat macOS 13 Ventura till nyare modeller. Nedan följer en genomgång av de enheter som är kompatibla med macOS 13.0:

MacBook Air från 2018 och framåt

MacBook Pro från 2017 och framåt

MacBook från 2017 och framåt

Mac Mini från 2018 och framåt

iMac från 2017 och framåt

iMac Pro från 2017 och framåt

Mac Pro från 2019 och framåt

De senaste funktionerna i macOS Ventura

Huvudfokus för nya macOS 13 Ventura är att öka produktiviteten genom multitasking och förbättrad integration med iPad och iPhone. Alla de senaste funktionerna i macOS Ventura avslöjades på WWDC 2022:

Scenhanteraren

Stage Manager-funktionen i Apple macOS 13 gör det enklare att arbeta med flera fönster och appar. Den centrerar automatiskt det aktiva fönstret och placerar resten på vänster sida av skärmen, så att du kan fokusera mer på en enda app utan att störas av andra fönster eller appar.

Med Stage Manager kan du organisera öppna fönster och program efter specifika projekt, ändra storlek eller placering av fönster och sömlöst växla mellan fönster samtidigt som du behåller dina anpassade inställningar.

Använd funktionen Kontinuitetskamera för att använda din iPhone som kamera för din Mac

Om du är missnöjd med kamerakvaliteten i din Mac och föredrar att använda din iPhones kamera för videosamtal kan den senaste versionen av macOS, 13.0, uppfylla din önskan.

Med macOS 13 Ventura kan din Mac upptäcka din iPhone i närheten som en webbkamera utan manuell anslutning eller val, så länge båda enheterna är inloggade med samma Apple-ID och har Wi-Fi och Bluetooth aktiverat.

Dessutom kan din iPhone upprätta en trådlös anslutning till en Mac och använda Handoff för att överföra ett FaceTime-samtal till och från Macen.

Med Continuity Camera kan du dessutom använda din iPhones Ultra-Wide-kamera för att aktivera skrivbordsvy, där både ditt ansikte och en vy av ditt skrivbord visas på skärmen. Denna funktion kan vara användbar för att skapa gör-det-själv-videor och visa upp skisser eller annat material under ett FaceTime-samtal.

Continuity Camera har även Center Stage, porträttläge och en extra Studio Light-funktion som gör användarens ansikte ljusare samtidigt som bakgrunden dämpas.

Passkeys: Ett säkert inloggningssystem utan lösenord

Teknikjätten Apple har inlett ett samarbete med FIDO Alliance i syfte att minska människors beroende av lösenord och introducerar Passkeys som en ersättning. Dessa Passkeys är utformade för att vara mycket säkra och kan inte komprometteras eftersom de bara lagras på ens Mac, snarare än på en sårbar webbserver.

I den kommande versionen av macOS kommer användarna att uppmanas att använda antingen Touch ID eller Face ID på sin iPhone eller iPad för att verifiera sin identitet, istället för att manuellt ange ett lösenord på en inloggningssida i Safari.

Dina Passkeys sparas inte bara på din Mac utan synkroniseras även med alla dina Apple-enheter som har iCloud aktiverat, t.ex. iPhone, iPad och Apple TV.

Förbättringar i Spotlight-funktionen

Den senaste versionen av Spotlight erbjuder en rad förbättrade funktioner, t.ex. möjligheten att använda Quick Look för att förhandsgranska filer, hitta bilder i ditt fotobibliotek, söka efter foton i hela ditt system och på internet samt filtrera foton efter plats, personer, scener eller motiv.

Det går också att utföra åtgärder som att ställa in en timer, skapa ett nytt dokument eller köra en genväg.

Ändra meddelanden

En anmärkningsvärd uppdatering av Mac-appen Meddelanden i macOS Ventura är möjligheten att ångra eller redigera skickade meddelanden inom 15 minuter.

Dessutom kan raderade texter nu hämtas inom 30 dagar och meddelanden kan markeras som olästa, vilket ger användarna mer tid att svara. Tillsammans med dessa uppdateringar finns det nya samarbetsfunktioner som möjligheten att redigera ett delat dokument direkt i Meddelanden.

E-post - Ångra och ställ in ett schema för att skicka e-post

Den inbyggda Mail-applikationen i macOS 13 Ventura kan hämta e-postmeddelanden kort efter att de har skickats och gör det möjligt att schemalägga e-postmeddelanden som ska skickas vid ett senare tillfälle.

Sökfunktionen har också förbättrats, bland annat med omedelbara förslag, autokorrigering av stavfel och mer detaljerade förhandsvisningar. Ytterligare funktioner inkluderar möjligheten att ställa in påminnelser för framtida e-postuppföljningar, ta emot aviseringar för uppföljningsförslag och bli varnad om en bilaga eller cc-mottagare saknas i e-postmeddelandet.

Safari - Gruppering av delade flikar

MacOS 13 Ventura innehåller grupper för delade flikar i Safari, så att andra kan komma åt, ändra eller ta bort flikar som du har delat. Denna funktion är utformad för att hjälpa individer med aktiviteter som gruppplanering och forskning.

Systeminställningarna

Med den senaste macOS-uppdateringen tar Apple ett stort steg mot att skapa en sömlös användarupplevelse på alla enheter.

Som en del av detta initiativ har de bytt namn på Systeminställningar till System Preferences och gett det en ny design med en sidofältlayout som liknar appen Inställningar på iOS-enheter. Det nya utseendet gör det enklare att navigera genom olika inställningar och anpassa din Mac.

Förbättrat spelstöd med Metal 3 för ännu bättre upplevelse

Apple har introducerat en spelfokuserad teknik, känd som MetalFX Upscaling, tillsammans med Metal 3.

Enligt Apple gör MetalFX Upscaling det möjligt för utvecklare att effektivt producera komplicerade scener genom att minska antalet beräkningsintensiva bildrutor och sedan implementera upplösningsskalning och temporal anti-aliasing.

Dessutom har väntetiden förkortats tack vare ett nytt Fast Resource Loading API, som skapar en mer direkt väg från lagring till GPU.

Nytillkomna: Väder- och klockappar

Apparna Väder och Mac-klocka finns nu tillgängliga på macOS Ventura, för dem som övergår från iOS. Väderappen för Mac har samma väderanimationer och väderdata som på iPhone. Dessutom kan Siri användas för att ställa in larm för appen Klockor.

Realtidstexter, förbättrad live-text och visuella referenser

På macOS Monterey har Live Text Mac tidigare kunnat identifiera text i bilder. Men i och med lanseringen av macOS 13.0 Ventura kan den nu även identifiera text i pausade videobilder, samt på språk som japanska och koreanska.

Dessutom kan den förbättrade Visual Look Up-funktionen nu identifiera ett större antal objekt, inklusive djur, fåglar, statyer, insekter och olika landmärken.

Den senaste uppdateringen av macOS, Ventura, innehåller även Live Captions för FaceTime-konversationer och olika online-mötesapplikationer från tredje part.

Denna nya funktion syftar till att göra det enklare att kommunicera under samtal, särskilt för personer som är döva eller har nedsatt hörsel.

Snabba säkerhetsåtgärder: säkerhetsverktyg för macOS

Apple har implementerat säkerhetsförbättringar i sina programuppdateringar, men detta är kanske inte den mest effektiva lösningen eftersom vissa användare kanske inte uppdaterar sina enheter omedelbart, vilket gör dem sårbara för potentiella säkerhetsproblem.

För att hantera detta problem erbjuder de senaste versionerna av macOS Ventura, iOS 16 och iPad OS 16 en funktion som kallas Rapid Security Response, som gör det möjligt för användare att välja automatisk installation av säkerhetsuppdateringar mellan vanliga programuppdateringar.

Genom att använda denna metod kan Apple automatiskt ladda ner och installera viktiga säkerhetsuppdateringar på dina enheter när ett problem uppstår.