Mac logo
 w 4 0 3 3D, tags: macos sonoma förbättringar och - images.unsplash.com

macOS Sonoma 14.3: En ny uppdatering förbättrar Apple Music-funktioner och säkerhet

januari 23, 2024 av David

På måndagen släppte Apple macOS Sonoma 14.3, vilket ger förbättringar av Apple Music tillsammans med andra funktioner och buggfixar. Uppdateringen ‌‌‌‌macOS Sonoma‌‌‌ 14.3‌ är tillgänglig att ladda ner gratis på alla kompatibla Mac-enheter via avsnittet Programuppdatering i systeminställningarna.

Den här senaste uppdateringen av OS-versionen kan vara den viktigaste uppdateringen före lanseringen av macOS 15 i höst. Även om den tidigare macOS 14.2 kom med olika funktioner, prioriterar den senaste versionen tre viktiga ändringar.

För det första tillåter det nya tillägget av samarbetsspellistor i macOS Sonoma 14.3 Apple Music-prenumeranter att bjuda in andra personer till spellistorna. Alla inbjudna personer kan senare lägga till, ta bort och ändra ordning på låtarna.

Om du är inbjuden att samarbeta i en spellista kan du gå till länken som du fick och klicka på ikonen "Gå med". Du kan också begära att få gå med i en spellista genom att klicka på ikonen "Request to Join" och vänta på att värden godkänner begäran. Sedan kan du öppna spellistan, som visas i sidofältet med ikonen "Samarbeta" bredvid namnet. Efter det kan du börja lägga till nya låtar, ordna om eller ta bort låtarna och till och med bjuda in andra personer via en inbjudningslänk.

Användare kan nu också lägga till en emoji-reaktion till valfritt spår i den samarbetande spellistan i Apple Music. För att göra det klickar du på den gemensamma spellistan i sidofältet på din Apple Music. Välj en reaktion genom att klicka under kolumnen "Reaktioner" bredvid en låt. Du kan också hitta en specifik emoji genom att klicka på ikonen "Lägg till". Om du spelar en låt i en spellista kan du klicka på ikonen "Reaktioner" i uppspelningskontrollerna för att snabbt välja en reaktion.

Förbättrad säkerhet

Tillsammans med macOS Sonoma 14.3 släppte Apple även iOS 17.3 och iPadOS 17.3. Användare bör uppdatera till den senaste mjukvaruversionen så snart som möjligt eftersom de uppdaterade operativsystemen fixar en aktivt utnyttjad sårbarhet.

Enligt en rapport från Apple på deras webbsida för säkerhetsutgåvor löser macOS Sonoma 14.3 16 säkerhetshål, medan IOS 17.3 och iPadOS 17.3 fixar 15 säkerhetshål.

Eftersom iOS och macOS delar många funktioner och appar, är de flesta utnyttjandena som hittats och fixats av Apple i de två operativsystemen ofta lika. En fixad exploit i den tidigare versionen hade en inverkan på Apples Neural Engine. Detta kan orsaka att godtycklig kod körs med förhöjda privilegier.

En annan exploatering i Mail Search-funktionen kan resultera i åtkomst av känsliga användardata av tredjepartsappar. Innan den här uppdateringen stötte användare också på ett problem, där genvägar kunde få tillgång till privat information utan deras tillåtelse. Apple har dock löst problemet.

Det fanns en annan exploatering i tidszonshanteringen där apparna kunde se användarens telefonnummer i systemloggarna. Programvaruuppdateringarna inkluderade också en fix för detta utnyttjande. Dessutom har flera säkerhetsbrister i WebKit, kärnan och Safari åtgärdats av Apple.

Enligt Apples release notes har macOS Sonoma 14.3 också löst flera buggproblem. Apple har åtgärdat ett problem med WebPush-aviseringar, där användare inte fick några meddelanden efter att ha startat om sina enheter. Apple åtgärdade också problemet där API:er som erbjuder transaktionsvärden plötsligt slutade fungera när transaktionsvärdet översteg ett visst belopp.