Mac logo
macOS vs Windows: A Comprehensive Comparison of Apple and Microsoft Laptops, Concept art for illustrative purpose, tags: och - Monok

macOS vs Windows: en omfattande jämförelse av Apples och Microsofts bärbara datorer

juni 10, 2024 av David

Windows eller Apples macOS är de operativsystem som finns på de allra flesta bärbara datorer. Med det sagt, vilken Mac eller PC är rätt för dig?

Även om de är de överlägset mest populära är de inte de enda alternativen; Linux finns tillgängligt för pysslare och Googles Chrome OS är perfekt för små, extremt bärbara bärbara datorer.

Den största skillnaden är att macOS endast är tillgängligt på Apples bärbara datorer, särskilt MacBook-serien. Microsoft tillverkar den utmärkta Surface-serien av bärbara datorer, men många företag tillverkar Windows-datorer i alla former och storlekar. Detta påverkar i hög grad dina alternativ och din budget.

Alternativ och prissättning

Den billigaste bärbara datorn från Apple är MacBook Air (M1), som kostar strax under 1000 USD/£1000. Den nuvarande generationen Apple-produkter har sällan stora rabatter, medan den billigaste Windows 11-bärbara datorn på en större återförsäljares webbplats var 249 $ / 209 £. De två bärbara datorerna är mycket olika, men det visar prisskillnaden mellan Apple och Windows bärbara datorer.

Apple tillverkar för närvarande bara MacBook Air och den mer kraftfulla och dyra MacBook Pro. Men Windows-bärbara datorer har så många modeller att du kan spendera en månad på att surfa. Specialiserade bärbara speldatorer, bärbara datorer som kan fungera som surfplattor, små, lätta bärbara datorer och bärbara datorer med enorma skärmar och kraftfulla processorer finns alla tillgängliga.

Hårdvara

Apple använder nu bara egenutvecklat kisel i bärbara datorer och datorer med macOS. Unified memory, som är snabbare att komma åt än konventionellt RAM-minne och som kan delas av grafikkärnan och processorn för att snabba upp 3D-renderingar, videoomkodning och spel, är den teknik som används av M1-, M2- och nu M3-generationens chipset.

Det är inte alla appar som stöder den, men den är snabbare än Windows. Apples end-to-end-kontroll har förbättrat batteritiden; en M2-driven MacBook Air klarar 18 timmar utan nätström.

Windows-världen omfattar Intel- och AMD-processorer, Radeon- och GeForce-grafik och alltför många minnes- och lagringsmärken för att kunna räknas upp. Det innebär att det finns ett system för alla budgetar, från en prisvärd grundinstallation till ett extremt kraftfullt system för rendering och 3D-spel.

Windows dominerar dock fortfarande i spel med mer mjukvarustöd och dedikerade grafikkort som levererar hundratals bilder per sekund.

Operativsystem och appar

Windows 10 och Windows 11 är mycket bättre än macOS, som tidigare var bättre. Apples gratis Mac-appar är fortfarande en styrka: Pages för ordbehandling, Numbers för kalkylblad, Keynote för presentationer, GarageBand för musik och iMovie för videoredigering. Alla dessa gratisappar är utmärkta.

Det finns bra gratis Windows-appar och online-freebies som Google Docs, men du måste hitta dem.

Adobe Photoshop och Microsoft Office finns tillgängliga för macOS och Windows, liksom de flesta stora appar. Vissa utbildningsappar, som statistikprogram, finns bara för Windows. Många iPhone- och iPad-appar kan dock köras på bärbara Mac-datorer.

Säkerhet på Mac och PC

Bra föräldrakontroll på Mac-datorer och PC-datorer gör det enkelt att hindra barn från att se olämpligt innehåll. Window är nu säkrare mot virus och annan skadlig kod.

Ekosystem för Mac och PC

Din dator är ansluten till ett ekosystem. Att påbörja ett dokument på din Mac, hämta det på din iPhone och avsluta det på din iPad är möjligt i Apples ekosystem. Apples enhetsintegration är fantastisk. Samsung och Lenovo är bra på att matcha alternativ, men inte i samma utsträckning.

Under tiden erbjuder Windows bättre värde för budgetar, och det finns några fantastiska avancerade Windows-bärbara datorer. Om du gillar Apples stil är en Mac värd de extra pengarna.

Vad vi älskar och hatar med Mac och PC

Alla Mac-användare får gratis, utmärkt programvara för arbete, musik och filmskapande. Apples appar är inte obligatoriska, men vi tror att du kommer att bli imponerad. Vill du ha en bärbar dator som fungerar som en surfplatta eller en speldator med de bästa grafikkorten? Windows täcker dig eftersom det har ett otroligt urval.

Slutligen är MacBook Air värt det, men många människor har inte råd med en Apple-bärbar dator. Så att köpa renoverade eller äldre modeller kan hjälpa dig att spara pengar.