Mac logo
 w, tags: med diktering - images.unsplash.com

Optimera ljudtranskriptionsupplevelse i macOS med diktering

januari 9, 2024 av David

Siri är en central del av Apples ljudstrategi i sitt ekosystem. Medan Siri utmärker sig vid snabb informationshämtning och grundläggande kommandon, är dess tal-till-text-funktioner begränsade till inbyggda appar som Mail och Messages. Istället kan du använda ett kraftfullare verktyg för röststyrd textgenerering som kallas diktering.

Diktering är ett tal-till-text-verktyg som du kan använda för att stödja ditt arbetsflöde. Som en inbyggd funktion integreras den sömlöst med alla appar eller tjänster på din Mac. Du kan skriva rapporter i Google Dokument, skriva utkast till e-postmeddelanden i Outlook eller lämna kommentarer på YouTube med din röst. Det här programmet kan också användas för att transkribera livetal från ditt möte.

Det finns också andra populära alternativ för tal-till-text-programvara, som Whisper och Otter. Även om de är jämförbara med Apples inbyggda funktion, förbättrar de två programvarorna din Macs funktionalitet.

Enkel textinmatning med diktering

Som namnet antyder låter diktering dig diktera text istället för att skriva den. Applikationen är tillgänglig i alla delar av enheten som kan bearbeta text, för valfri tallängd utan tidsgräns. Den stängs av om du stoppar den eller om enheten inte upptäcker någon röst inom 30 sekunder.

Diktering finns på 63 språk, även om dess funktioner kan variera beroende på språk, land eller region. Apple har en lista över språk på sin webbsida för funktionstillgänglighet för macOS för detaljer om språk som stöds och bearbetning på enheten.

Apple Silicon Mac, i synnerhet, bearbetar diktat på enheten, så du behöver inte ha en internetanslutning för att använda funktionen. Det enda undantaget är när du dikterar i en sökruta eftersom den kommer att skickas till sökmotorn.

Det finns också Intel-baserade Mac-datorer som inte stöder diktering på enheten eller specifika språk. I det här fallet skickas talet till Apple för bearbetning.

För att aktivera diktering på din Mac, klicka på Apple-logotypen på skrivbordet och klicka sedan på "Systeminställningar". Scrolla ner till Tangentbord och leta reda på avsnittet Diktering längst ner. Växla knappen för att aktivera och bekräfta ditt val genom att klicka på "Aktivera" i popup-fönstret.

I Dikteringsinställningarna kan du lägga till språk för att använda funktionen på olika språk eller dialekter. Klicka på knappen "Redigera" under växlingen för diktering och välj sedan dina föredragna språk genom att markera kryssrutorna bredvid varje språk.

Nu när du är klar med dina inställningar kan du börja använda diktering. Placera insättningspunkten där du vill att texten ska visas och tryck sedan på önskad genvägsknapp för att aktivera funktionen.

När en blå mikrofonikon visas på insättningspunkten kan du börja prata med din enhet och den konverterar ditt tal till text. När du är klar trycker du på dikteringsgenvägen eller Escape-tangenten på tangentbordet för att sluta diktera.

Alternativ för AI-drivna transkriptioner

Förutom diktering har Mac-användare flera AI-drivna transkriberare. Otter.ai och Whisper låter dig spela in och transkribera liveljud eller importera befintliga ljudfiler. Båda apparna är tillgängliga att ladda ner gratis i App Store, men de erbjuder också premiumprenumerationer för att ansluta med Slack eller Zoom för att transkribera samtalsinspelningar automatiskt.

Dessa tjänster har liknande kvalitet när du tillhandahåller tydligt ljud för att transkribera liveinspelningar. Whisper har dock en bättre förmåga att transkribera fler språk. OpenAI-tjänsten kan bibehålla hög noggrannhet och skiljetecken även för icke-engelsk ljud.

Under tiden hanterar Otter för närvarande endast engelskt ljud för transkriptionsändamål. Men eftersom den vänder sig till företagsanvändare, kan den skilja mellan högtalare i en inspelning, tidsstämpla nyckelögonblick och erbjuda ett korrekt transkriberingsflöde i realtid. Därför erbjuder Otter bättre efterbehandlingstranskription med skiljetecken än Whisper.