Mac logo
Video Screenshot, tags: ios - Youtube

Vad du kan förvänta dig med Apples iOS 18

februari 21, 2024 av David

Förbered dig på ett spännande kliv in i framtiden när Apple presenterar sin mest avancerade uppdatering hittills, iOS 18. Med den efterlängtade iPhone Ultra vid horisonten kan du förvänta dig en symfoni av innovativa funktioner och AI-förbättringar.

När vi reser genom detta transformativa tekniska landskap, låt oss dyka djupare in i vad iOS 18 har för alla iOS-användare.

Ett nytt kapitel i artificiell intelligens

iOS 18 ska enligt uppgift introducera nya Siri och inbyggda Apple-appfunktioner som använder ChatGPT-liknande generativ AI-teknik. Den kommande uppdateringen förväntas ge RCS-stöd till Messages-appen för att förbättra textmeddelanden med Android-användare. Det har funnits ett tveksamt rykte om att iOS 18 också kommer att innehålla designelement inspirerade av visionOS.

Den kommande iOS 18 kommer att avslöjas under Apples årliga WWDC-evenemang i juni, med den officiella releasen för alla användare planerad till september.

Enligt rykten kommer den kommande iOS 18 att innehålla avancerade AI-funktioner för Siri, genvägar, meddelanden, Apple Music, Pages och andra funktioner. Under ett resultatsamtal i februari 2024 nämnde Apples vd Tim Cook företagets utveckling av generativ AI-teknik.

Detaljerna kommer att avslöjas "vid en senare tidpunkt i år."

Enligt Mark Gurman från Bloomberg har generativ AI potential att förbättra kapaciteten hos både Siri och Messages-appen genom att göra det möjligt för dem att hantera förfrågningar och automatiskt slutföra meningar.

Wayne Ma från The Information rapporterade också att Apple planerar att integrera stora språkmodeller i Siri, så att användare kan automatisera komplicerade uppgifter. Den här funktionen skulle innebära närmare integration med appen Genvägar.

Vissa AI-funktioner kanske bara är tillgängliga på iPhone 16-serien, som förväntas ha en Neural Engine med ett högre antal kärnor jämfört med tidigare versioner.

Stöd för RCS i meddelandeapplikationen

Apple deklarerade i november 2023 att de kommer att implementera plattformsoberoende meddelandestandard RCS i Messages-appen för iPhone, enligt en MacRumors-rapport. Denna uppdatering förväntas släppas 2024, troligen som en del av iOS 18-uppdateringen.

Användningen av RCS bör leda till förbättringar i standardmeddelandeprocessen mellan iPhones och Android-enheter:

Förbättrad bild- och ljudmediekvalitet

Möjlighet att skicka röstmeddelanden

Indikatorer för när någon skriver

Meddelanden när ett meddelande har lästs

Överplattformsmeddelanden via Wi-Fi mellan iPhones och Android-enheter

Uppgraderad gruppchattfunktion som gör att iPhone-användare kan avsluta en konversation med Android-användare

Starkare krypteringsåtgärder än traditionella SMS.

De senaste funktionerna är för närvarande tillgängliga för iPhone-till-iPhone-kommunikation genom blå bubblor på iMessage. Dessutom erbjuder många meddelandeapplikationer från tredje part som WhatsApp och Telegram också dessa funktioner.

Med introduktionen av RCS-stöd kommer Messages-appen på iPhones nu att kunna använda dessa funktioner även för gröna bubblor.

Ett skifte mot en mer intelligent framtid

När konkurrenter som Google och Microsoft tävlar om att införliva generativ AI i sina erbjudanden tar Apple ett djärvt steg framåt.

Genom att integrera avancerade AI-funktioner i iPhone Ultra och iOS 18 skiljer sig Apple från konkurrenterna.

Företagets engagemang för användarnas integritet ligger i framkant, vilket säkerställer att AI-kapaciteten kommer att utföras på ett etiskt sätt.

Är detta den största iOS-uppdateringen hittills?

Enligt Mark Gurman från Bloomberg är Apple övertygade om att iOS 18 kommer att bli den viktigaste mjukvaruuppdateringen i iPhones historia.

I'm told that the new operating system is seen within the company as one of the biggest iOS updates — if not the biggest — in the company's history

Mark Gurman

Apple har också för avsikt att förnya flera systemmenyer och förinstallerade applikationer på iOS 18, som Safari.