Mac logo
iwWDC 2024: iOS 18, macOS, and Apple's AI Leap Forward, Concept art for illustrative purpose, tags: wwdc och apples - Monok

WWDC 2024: iOS 18, nytt macOS och Apples AI-fokus

maj 3, 2024 av David

Apples årliga Worldwide Developers Conference (WWDC) närmar sig med stormsteg, och evenemanget drar igång den 10 juni. Med ett fokus på utvecklare som namnet antyder har WWDC tidigare sett betydande hårdvarutillkännagivanden som Vision Pro, HomePod och olika Mac-modeller.

Men konferensen är också en plattform för förhandsvisningar av mjukvara, vilket gör den lika viktig för konsumenter. I år kan man förvänta sig att iOS 18 kommer att stå i centrum, med rykten som tyder på ett stort tryck mot integration av artificiell intelligens (AI).

Apples AI-ambitioner sträcker sig längre än bara iOS, eftersom macOS också förväntas få uppdateringar på WWDC 2024.

Även om det primära målet med WWDC är att tillgodose utvecklarnas behov har Apple dessutom en tradition av att presentera viktiga hårdvarulanseringar under huvudpresentationen, vilket ger ett extra lager av spänning för konsumenterna.

Årets WWDC, som äger rum mellan den 10 och 14 juni, lovar att erbjuda förhandsvisningar av större mjukvaruuppdateringar, inklusive det efterlängtade iOS 18.

Rapporter tyder på att det kommer att läggas stor vikt vid artificiell intelligens (AI) i den här versionen, särskilt när det gäller att förbättra Siris funktioner, och evenemanget väcker därför stort intresse bland både teknikentusiaster och branschbedömare.

Keynoten, som är planerad till den 10 juni, förväntas bli livestreamad, vilket ger publik över hela världen tillgång till Apples tillkännagivanden i realtid. Keynoten, som är planerad att börja kl. 13.00 EDT/10.00 PDT, förväntas presentera en mängd uppdateringar av olika mjukvaruplattformar, inklusive iPadOS, watchOS, HomeKit med mera.

Medan tillkännagivanden av hårdvara har varit en stapelvara under tidigare WWDC-evenemang, är spekulationerna om sådana avslöjanden i år fortfarande blandade.

Även om det inte kan uteslutas att det kommer nya MacBooks, iMacs och uppdateringar av iPad Pro och iPad Air, har Apples beslut att hålla ett separat "Let Loose"-event den 7 maj lett till spekulationer om att WWDC 2024 främst kommer att fokusera på mjukvarutillkännagivanden.

Förväntningarna kring iOS 18 är särskilt höga, med rapporter som tyder på att det kommer att bli en av de mest betydelsefulla uppdateringarna i Apples historia.

Förutom införandet av RCS-textprotokollet för förbättrad kommunikation med Android-enheter förväntas iOS 18 inleda en ny era av AI-integration, med en stor språkmodell med kodnamnet Ajax i spetsen.

Vad innebär detta praktiskt taget? Baserat på den kod som upptäcktes i den senaste betaversionen av iOS 17.4 verkar det som om AI, som internt kallas Ajax, kommer att ha förmågan att sammanfatta innehåll och svara på förfrågningar baserat på användarens uppmaningar.

Dessutom finns det indikationer på integration med iMessage inom koden. Detta stämmer överens med Gurmans tidigare påstående att Ajax skulle samarbeta med appen Meddelanden för att hantera frågor och hjälpa till med meningsuppfyllelse.

I grund och botten antyder det en betydande och länge försenad förbättring av Siris intelligens. Den överhängande frågan är dock om denna uppgradering kommer att kräva ny hårdvara för att fungera optimalt.

Dag Kittlaus, en av Siris skapare som var med och grundade AI-startupen som förvärvades av Apple 2010, ser Siri som en stark utmanare inom området stora språkmodeller, vilket tyder på en betydande potential för Siris utveckling i AI-landskapet.

Dessutom ryktas det om avancerade funktioner som innehållssammanfattningar och frågesvar, som syftar till att lyfta Siris funktionalitet till nya höjder.

Även om implementeringen av dessa funktioner kan kräva ny hårdvara, finns det indikationer på att äldre iPhone-modeller kan dra nytta av molnbaserade versioner av AI-funktioner.

Det kvarstår dock frågor om omfattningen av iOS 18:s kompatibilitet med äldre iPhone-modeller, liksom de potentiella konsekvenserna för Apples ekosystem som helhet. Icke desto mindre understryker företagets fasta åtagande att utveckla AI-teknik sitt engagemang för innovation och leverera oöverträffade användarupplevelser i hela sitt produktsortiment.

Framtiden för Apples mjukvaruekosystem

Nedräkningen till WWDC 2024 har börjat och Apple-entusiasterna väntar ivrigt på att få ta del av banbrytande AI-utveckling som kommer att förändra interaktionen med deras enheter.

Konferensen lovar att leverera en mängd AI-förbättrade funktioner i många applikationer för både iOS- och macOS-användare, vilket banar väg för ett mer intelligent och sömlöst ekosystem.

Den kommande konferensen WWDC 2024 utlovar en rad avancerade funktioner för artificiell intelligens (AI) som integreras i ett stort antal applikationer och som kommer att revolutionera hur användare interagerar med sina enheter.