Mac logo
 w 4, tags: och - images.unsplash.com

Apples M4-chip: AI-förskott och läckage av lanseringstidpunkt

mars 27, 2024 av David

I slutet av förra året introducerades Apple M3-chip i MacBook Pro-serien, och nu har även MacBook Air M3 tagit över denna serie. Medan M3-chipen har fått mycket beröm, är det troligt att många förväntar sig lanseringen av nästa generation.

Lyckligtvis verkar det som om M4-chipen kan vara tillgängliga inom nästa år.

Enligt ett färskt meddelande från marknadsundersökningsföretaget Canalys (via TechRadar) har en ny "projected roadmap" gjorts tillgänglig, vilket indikerar att Apples M4-chip eventuellt kan introduceras under de första tre månaderna 2025.

Även om detta inte är en definitiv indikation på Apples avsikter, syftar dessa prognoser till att ge företag insikt om potentiella strategier hos deras konkurrenter, inklusive Apple, Intel, AMD och Qualcomm.

Kampen om kiseldominansen

Tidigare har Apple haft som mönster att introducera nya generationer av sina chip i M-serien med cirka 18 månaders mellanrum. Om en lansering sker i slutet av Q1 eller början av Q2 2025 skulle det därför stämma överens med denna tidslinje.

Sannolikheten för att detta inträffar är dock osäker eftersom Apple tenderar att släppa nya produkter enligt sitt eget schema snarare än att följa andra.

Enligt Canalys kommer M4-processorerna att prioritera artificiell intelligens, vilket inte är förvånande. Framväxten av AI i datorer har varit en framträdande trend under de senaste åren, vilket har lett till utvecklingen av mer avancerade och kraftfulla chips.

Rapporter tyder på att Apple också följer denna trend med den kommande iPhone 16 och A18-chipset, som ryktas ha en avsevärt förbättrad Neural Engine. Detta kan potentiellt leda till förbättrad prestanda när det gäller RAM, lagring och övergripande AI-kapacitet.

MacBook Air M3, som nyligen släpptes av Apple, har ett starkt fokus på AI-teknik med en uppgraderad neural motor.

I själva verket har Apple djärvt sagt att det är den bästa bärbara datorn för AI i världen. Det är mycket troligt att den kommande M4-modellen kommer att ha ännu mer avancerade AI-funktioner och förbättrad prestanda.

Det är också mycket troligt att vi kommer att få se många hårdvaruförbättringar i M4-chipen. Jämfört med M1 uppvisade M3:s prestandakärnor en 30% hastighetsökning medan effektivitetskärnorna uppvisade en 50% förbättring.

Dessutom introducerade M3 hårdvaruaccelererad raytracing och upprätthöll Apple-kiselns rykte om exceptionell grafisk prestanda och energieffektivitet sedan starten.

För närvarande är det inte möjligt att avgöra i vilken utsträckning M4-chippet har förbättrat prestanda och strömeffektivitet.

Men om vi tar hänsyn till ryktena kring iPhone 16 verkar det som att Apple kanske fokuserar på att öka AI-bearbetningen på enheten snarare än att förlita sig på molnberäkning. Vi får vänta och se om det kommer några ytterligare uppdateringar under nästa år.

8-kärnig Snapdragon X Elite ansluter sig till sortimentet

Enligt rapporter arbetar Qualcomm för närvarande med tre versioner av Snapdragon X Elite för att konkurrera med Apples M4 och andra högpresterande chipset.

M3, M3 Pro och M3 Max släpptes i oktober 2023 och nu återstår bara M3 Ultra, som förväntas driva framtida modeller av Mac Pro och Mac Studio.

Detaljerna om M4 är knapphändiga just nu, men en roadmap från Canalys visar att den kan komma att lanseras under Q1 2025. Det finns dock en möjlighet att tillkännagivandet försenas till Q2 2025 på grund av olika icke avslöjade faktorer.

Å andra sidan utvecklar Qualcomm enligt uppgift även mindre kraftfulla versioner av Snapdragon X Elite, som kommer att användas i en rad bärbara datorer senare i år. Dessa versioner kommer att ha en 12-kärnig konfiguration, med ytterligare modeller på 10 kärnor och 8 kärnor.

Den 12-kärniga Snapdragon X Elite förväntas överträffa M3 när det gäller flerkärnig prestanda, medan SoC:erna med lägre kapacitet kan komma att användas i mer prisvärda maskiner för att konkurrera med Apples MacBook Air-serie.

Färdplanen antyder också att båda chipseten kommer att innehålla AI-drivna funktioner, och Intel och AMD arbetar också på sina egna versioner, som förväntas släppas ungefär samtidigt som M4.