Mac logo
 w 4 0, tags: macos - images.unsplash.com

macOS Venturas nya app för systeminställningar: Vad du behöver veta

april 16, 2024 av David

Apples senaste operativsystem, macOS Ventura, har inneburit en omfattande förnyelse av appen Systeminställningar. Appen går nu under namnet Systeminställningar och har ett helt nytt gränssnitt, tillsammans med förändringar i dess organisation och några subtila funktionella justeringar. Om du undrar hur du navigerar i det uppdaterade gränssnittet, låt oss fördjupa oss i detaljerna och hjälpa dig att utforska dess nya funktioner och funktioner.

Gränssnittets utveckling: Från rutnät till sidofält

En av de mest märkbara förändringarna i den senaste versionen av Systeminställningar är den uppdaterade visuella designen. Till skillnad från det traditionella rutnätet med ikoner har Systeminställningar nu en layout med sidofält som påminner om gränssnittet i iOS och iPadOS. Den nya layouten grupperar relevanta inställningar baserat på deras logiska kategorier.

Till exempel presenteras nu inställningar relaterade till display, ljud och nätverk tillsammans. Vissa användare tycker att den nya designen är enklare och mer användarvänlig, medan andra som är vana vid den äldre layouten kan behöva lite tid på sig för att vänja sig vid förändringarna.

Inställning av Shuffle: Vad flyttades vart

Den senaste uppdateringen har medfört några betydande förändringar i användargränssnittet. Förutom de visuella förändringarna har vissa inställningar flyttats inom den nya strukturen. Denna omorganisation har gjorts för att effektivisera navigeringen i hela systemet. Det kan dock orsaka förvirring om du letar efter en viss inställning på dess gamla plats.

Vissa inställningar som tidigare var grupperade är nu uppdelade i separata kategorier. Till exempel har kategorin "Skrivbord & Dock" nu distinkta "Skrivbord" och "Dock & Menyfält". Denna kategorisering har gjorts för att göra det lättare för användare att hitta specifika inställningar.

Andra inställningar kan ha flyttats till ett nytt "hem" i sidofältet. Även om denna förändring gör systemet mer organiserat och användarvänligt, kan det ta lite tid för användarna att vänja sig vid den nya placeringen av vissa inställningar.

Vanliga problem och hur man löser dem

Övergången till Systeminställningar har inte varit helt problemfri för alla. Här är några vanliga problem och deras lösningar:

Kan inte hitta Time Machine-kontroller: Time Machine-inställningarna har flyttats till den utökade kategorin "Säkerhet och sekretess". Klicka på "Time Machine" och använd växeln längst upp för att hantera den. Om det behövs fungerar fortfarande terminalkommandot "tmutil disablelocal".

Saknade*inställningar*: Ingen panik! Spotlight Search är fortfarande din kraftfulla allierade. Dessutom kan du i fönstret Systeminställningar klicka på menyn "Visa" och välja "Visa alla". Detta visar inställningarna i det klassiska listformatet för enklare surfning.

Allmän tröghet: Vissa användare upplever att det nya Systeminställningar är mindre responsivt än sin föregångare. En omstart av datorn kan ibland lösa problemet. Om problemet kvarstår bör du kontrollera om det finns uppdateringar av macOS, eftersom Apple kan släppa patchar för att åtgärda prestandaproblem.

Anpassa dig och trivs med de nya systeminställningarna

Förändringar kan vara förvirrande i början, men Apples mål med denna omdesign är att skapa en mer användarvänlig upplevelse. Här är några tips för att snabbt hitta rätt:

Ta till dig*sidofältet*: Ta dig tid att utforska kategorierna och bekanta dig med var saker och ting finns nu.

Sök är din vän: Spotlight Search är ett snabbt sätt att hitta specifika inställningar.

Anpassa din vy: Använd menyn "Visa" för att växla mellan sidolayouten och en fullständig lista över inställningar.

Låt oss dela erfarenheter!

Har du testat de nya systeminställningarna i macOS Ventura? Vad tycker du om eller ogillar med den nya designen? Dela med dig av dina tankar och hjälp andra att anpassa sig smidigt!