Mac logo
 w 0, tags: och avancerade - images.unsplash.com

Snabbfixar och avancerade tips för optimal Mac-prestanda

januari 2, 2024 av David

Apple tillkännagav den senaste MacBook Pro som kör M3-chips i oktober förra året, men även den senaste M3-drivna Macen kan dra nytta av en prestandajustering. Oavsett om din bärbara dator har ett Apple Silicon-kraftverk eller ett pålitligt Intel-chip, kan dessa snabba lösningar och avancerade tips hålla den igång smidigt och effektivt.

Det finns olika prestandahöjare för dina Mac-datorer, men några snabba lösningar kan göra jobbet bra. En enkel omstart, radering av oanvända filer och appar eller uppdatering av programvara skulle säkerställa att din Mac fungerar optimalt.

Att starta om din Mac kan verka enkelt, men det är ofta det mest effektiva. Traditionellt lämnades Mac-datorer igång för att undvika försämring av hårddisken, men moderna Mac-datorer startas om snabbt och drar nytta av andra fördelar.

Regelbundna omstarter säkerställer att din Mac har ett rent blad. macOS använder växlingsfiler som virtuellt minne, men överdriven användning saktar ner saker och ting. En omstart rensar dessa filer och frigör RAM-minne, vilket ökar din Mac-prestanda.

Om du kör underhållsuppgifter på natten, schemalägg en avstängning efteråt. I annat fall, om du lämnar din Mac på, håller cacharna uppsvällda och RAM-minnet upptaget, vilket kan orsaka avmattning. En nystart med en omstart löser dessa problem.

Windows-användare rekommenderar vanligtvis diskdefragmentering för att förbättra diskprestandan. Även om gott om diskutrymme är idealiskt, är det inte nödvändigt att defragmentera din Mac. Till skillnad från andra hårddiskar hanterar macOS automatiskt filplacering för att förhindra fragmentering, vilket är anledningen till att det inte finns något defragmenteringsalternativ i Diskverktyget.

Du behöver dock minst tio procent av din enhet ledig för att systemet ska fungera smidigt. Det låter macOS effektivt skriva och läsa växlingsfiler som används för virtuellt minne. Om din Mac är trög och du inte har tio procent ledigt utrymme, överväg att ladda ner eller ta bort större filer och appar.

Medan kraftfull hårdvara och gott om lagringsutrymme är avgörande för Mac-prestandan, är det ibland föråldrad programvara som ligger bakom avmattningar. Buggar och prestandaproblem kan dra ner din Macs effektivitet.

Att köra den senaste macOS-versionen säkerställer att ditt system drar nytta av de senaste optimeringarna och säkerhetskorrigeringarna. Att regelbundet uppdatera dina mest använda appar, särskilt de som visar tecken på tröghet eller fel, kan göra underverk.

Mer avancerade tips

Medan enkla korrigeringar vanligtvis ökar Mac-prestandan, finns det mer avancerade tips du kan prova för att få mer boost. Den första är genom att stoppa appar från att starta under uppstart. Även om det är bekvämt, förbrukar det systemresurser även när du inte aktivt använder dem.

För att bara välja de nödvändiga apparna som ska startas vid start, öppna "Systeminställningar" och navigera till "Allmänt." På "Inloggningsobjekt" kan du välja vilka appar som startar automatiskt med växlingsknappen till höger. Vissa appar erbjuder också möjligheten att inaktivera automatisk start, så ta en stund att utforska deras inställningar.

Ett annat sätt att rensa ut RAM är att använda Activity Monitor. Det inbyggda verktyget kan lista alla appar som körs för att hjälpa dig se vilka som förbrukar för mycket RAM eller CPU. För att stänga dessa appar, klicka på appen medan du fortfarande är i Activity Monitor och klicka på X i det övre fältet. Du kan också använda Kommando+Q-knapparna på tangentbordet för att stänga oanvända appar utan att öppna Activity Monitor.

iCloud-synkronisering kan också dra ner ditt system. Ett sätt att fixa detta är genom att fokusera på att lagra det du behöver i molnet. Istället för att belamra ditt iCloud-skrivbord med filer du sällan använder, överväg att bara behålla viktiga dokument där. För iCloud-foton, undvik att öppna appen eller inaktivera den på din Mac om synkronisering orsakar problem.

Även om dessa optimeringstips borde förbättra din Macs prestanda, är enstaka prestandahicka inte ovanligt, även för de mest kraftfulla maskinerna. Om din Macs lyhördhet förblir undermålig erbjuder Apple ett omfattande nätverk av supportresurser för att hantera eventuella prestandaproblem.